PROJEKT AC 24/50

Projekt 24/50 Prostovoljno gasilsko društvo Gabrnik je pred največjim izzivom v svoji 85 letni zgodovini. Z ustanovitvijo sedem članske komisije leta 2012 se je tudi uradno začel projekt AC 24/50. To sodobno gasilsko vozilo bo zadostilo vsem našim potrebam, s katerimi se srečujemo na našem specifičnem požarnem okolišu in nadomestilo našo odsluženo avtocisterno, ki je dopolnila častitljivih 37 let. Ker gre za izjemno zahteven finančni zalogaj za našo prostovoljno gasilsko društvo so v projekt vključeni: občina Juršinci, občani občine Juršinci, donatorji in sponzorji. Zato vabimo vse, ki bi nam želeli finančno ali kako drugače pomagati pri tem projektu, da nam to sporočite in dogovorili se bomo za sodelovanje.  Sredstva nam lahko nakažete na TRR: 04202 0000558948

MIRAN1

Finančna konstrukcija projekta je takšna, da bo Občina Juršinci zagotovila 80% sredstev od celotne vrednosti, ki znaša okrog 215 000 evrov, preostalih 20% sredstev pa mora zagotoviti društvo samo. Zato smo bili v letu 2013 še posebaj povezani z občani Občine Juršinci saj je bilo celotno društvo vključeno v zbiranje sredstev za novo gasilsko vozilo. Prvi del projekta AC 24/50 smo uspešno zaključili konec leta, ko smo na Občini Juršinci ob navzočnosti župana A. Kaučiča podpisali pogodbo z dobaviteljem gasilskega podvozja ter proizvajalcem gasilske nadgradnje.

SONY DSCVendar pa ni šlo vse tako kot smo si zastavili na začetku. Načrti in želje društva so bili, da novo gasilsko vozilo predamo svojemu namenu za občinski praznik avgusta leta 2014. Vendar pa je težka finančna situacija, ki trenutno vlada v naši državi, proti kateri ni imuna niti naša občina botrovala k temu, da nam Občina Juršinci v letu 2014 lahko zagotovi 40%  sredstev ter preostalih 40% sredstev v začetku leta 2015. Tako smo bili primorani projekt razdeliti na dva dela: dobava podvozja ter izdelava nadgradnje. Podvozje za novo gasilsko vozilo smo sredi aprila tega leta parkirali v garažo gasilskega doma, kjer čaka na nadgradnjo, ki se bo začela jeseni  2014.

3. Novembra 2014 se je začel predzadnji del našega triletnega projekta. Podvozje SCANIA P 410 4X4 so prevzeli mojstri iz GV Pušnik z namenom, da izdelajo gasilsko nadgradnjo. Rok za izdelavo nadgradnje je konec februarja 2015.

slika3 - Kopija

 8.marec 2015 je dan ki se bo z velikimi črkami zapisal v zgodovino PGD Gabrnik. Kajti tega dne smo v Gabrniku z veličastnim curkometom pričakali novo gasilsko vozilo AC 24/50. Na tem nepozabnem dogodku je sodelovalo 120 gasilcev iz trinajstih gasilskih društev, z katerimi naše društvo odlično  sodeluje. Pridružilo pa se nam je tudi veliko občank in občanov Občine Juršinci. Še posebaj smo veseli dejstva, da se je projekt AC 24/50 tudi finančno uspešno zaključil, zaradi česar se bomo lahko v miru posvetili zadnjemu dejanju tega projekta. To je svečana predaja novega gasilskega vozila AC 24/50, ki bo 25. in 26. aprila na dvodnevni prireditvi pod velikim šotorom na športnem igrišču v Juršincih. Z nami bodo veliki pihalni orkester iz Kopra, Vesele Štajerke in Modrijani.

Sobota 25. aprila 2015 je bil za Prostovoljno gasilsko društvo Gabrnik zgodovinski dan.

WP_20150425_13_25_06_Pro

Tega dne smo namreč izjemno svečano  zaključili naš triletni projekt, nabave novega gasilskega vozila AC 24/50. Prireditev smo začeli pred gasilskim domom v Gabrniku, od koder smo novo gasilsko vozilo, pospremili do prireditvenega prostora v Juršince z našim društvenim praporom, častnim vodom ter pihalnim orkestrom Marezige. Na 4prireditvenem prostoru so se nam pridružili gasilci iz kar 18 gasilskih društev. Sledila je velika parada gasilk in gasilcev ter gasilskih vozil skozi center Juršinc. Najstarejše gasilsko vozilo je bilo iz leta 1927. Na slavnostni prireditvi, ki jo je povezoval Miha Masten, so spregovorili predsednik PGD Gabrnik Miran MUHIČ, predsednik GZ Juršinci Daniel Mlinarič, župan Občine Juršinci Alojz Kavčič ter član UO GZS mag. Alojz Merc. Prireditev so popestrili še kvartet Bakus, ter otroci  gasilk in 8gasilcev iz Gabrnika. Sledil je blagoslov vozila, ki jo je opravil naš duhovnik Dušan Todorovič. Nato je poveljnik društva Jožef Mohorič predal ključe od novega gasilskega vozila prvemu vozniku Francu Rižnar, ki je zaprisegel, da bo z vozilom ravnal kar se da vestno in odgovorno. Seveda brez image-8f630dd537a1f019b3a5ade6f48021a4bb2891e400b62c6eeabbb71c547d639f-Vzahval donatorjem in sponzorjem na takšni prireditvi ne gre, zato smo vsem podelili skromno zahvalo za njihov velikodušni prispevek. Po končanem uradnem delu prireditve je sledila pogostitev vseh povabljenih in zbranih gostov. Zgodaj zvečer so se nam pridružile  Vesele Štajerke s katerimi smo zaplesali do naslednjega dne. Z tem pa aktivnosti za nas še zdaleč ni bilo konec, saj smo se skupaj z gasilci iz PGD 100_1796Grabšinski breg že zgodaj zjutraj udeležili sv. maše na čast našemu zavetniku sv. Florjanu. K maši nas je pospremil pihalni orkester Marezige, ki nam je delal družbo tudi med mašo. Po maši so nas izjemno lepo postregle članice društva gospodinj Marta iz Juršinc. V nedeljo zvečer pa smo naš projekt tudi formalno zaključili še z zadnjim dejanjem, to je veselico z ansamblom Modrijani.

Na novo gasilsko vozilo smo člani društva izjemno ponosni, zavedamo se pa tudi, da nam je z to pridobitvijo zaupana še večja odgovornost, do naših občank in občanov, da smo pri svojem delu še naprej vestni in odgovorni.

Na koncu se vsem in vsakemu posebej, ki ste kakor koli pripomogli k uresničitvi našega projekta zahvaljujemo v upanju, da ostanete z nami še naprej.

WP_20150427_16_56_10_Pro - Kopija